В Україні винний туризм активно розвивається та стає все популярнішим. Виробництво вина та винна культура переживають справжній підйом, прогресуючи з надзвичайною швидкістю. Більшість людей усвідомлюють, що подорожі – це можливість відкрити для себе смаки та аромати відвідуваного регіону.
Варто почати свої винні мандрівки із Закарпаття, адже це один з найзначніших виноробних регіонів України. Він відомий своїми неповторними теруарами, відмінними винами та гарними виноградниками. Виноробна культура Закарпаття є особливою, адже вона синтезує угорські, італійські та австрійські традиції виноробства.
Основні виноробні Закарпаття
Закарпаття – регіон, де живуть лемки, бойки та процвітає виноробство. Місцеві винороби мають свою специфіку: з історичних причин близько 80% виноградників займають білі сорти цієї плідної ягоди.
Основними виноробними регіонами Закарпаття в наш час є:
- Мукачівський;
- Ужгородський;
- Берегівський;
- Виноградівський.
Саме в цих місцях клімат є найкращим, а дегустації закарпатських вин вважаються найсмачнішими та найароматнішими.
На Закарпатті зараз представлено понад 100 різновидів винограду.
Вина, які варто обрати для дегустації
Виробництво вина є звичайною діяльністю в Закарпатті, що має значну роль не лише в економіці, але й у просуванні туризму.
Вина Карпат, які варто скуштувати:
- Леанка;
- Рислінг;
- Мускат;
- Тамянка;
- Ізабелла;
- Кагор;
- Сапераві;
- Чорний доктор;
- Токай фурмінт.
Отже, визнання цієї продукції на світовому рівні, зокрема в таких містах, як Дюссельдорф, Лондон, Страсбург, Брюссель, допомагає відновити історичну значущість одного з виноробних регіонів Європи.
Вино «Троянда Закарпаття» вважають королевою вин регіону. Це вино має красивий рожевий відтінок і аромат чайної троянди. «Середнянське» відзначається світлими солом’яними кольорами та легкою пікантністю з м’яким і гармонійним смаком. Сухе марочне «Променисте» цінують за золотистий колір, легкість і екстракцію. «Квітка полонини» нагадує букетик альпійських квітів, тоді як «Берегівське» відрізняється ніжним ароматом свіжоскошеного сіна.
Виноробні Закарпаття: дегустації та секрети унікальних вин
Закарпаття та винні дегустації нерозривно пов’язані одне з одним, адже місцева культура виноробства розвивалася протягом багатьох століть і стала невіддільною частиною життя місцевих мешканців.
Ось виноробні, які варто відвідати для дегустації.
- Старий Підвал – це триста років історії, що знаходиться прямо в горі. У його стінах виготовляють сухі вина з найвищих сортів винограду, які ростуть в Берегівському районі, використовуючи унікальні сімейні рецепти та технології.
- У винному домі «Берегвідек» привітні господарі запрошують вас на дегустацію кількох різновидів молодого вина.
- Винний погріб Карла Шоша забезпечить вам можливість дізнатися про традиційні процеси перероблення винограду та виробництва вина.
- Chateau Chizay – це чудо Закарпаття, де можна насолодитися винною дегустацією.
- Дегустаційний зал «Шардоне» дає змогу насолодитися ароматним вином найвідоміших сортів регіону та переглянути фільм про закарпатське виноробство.
«Істина у вині» – саме це популярне висловлювання зустрічатиме вас від виноробів Закарпаття під час візиту до винних погребів, дегустаційних просторів та винних фестивалів.
А щоб відпочинок у Карпатах був ще більш насиченим, комплекс Коруна біля Буковеля зібрав для гостей найпривабливіші та найкращі локації, які обов’язково потрібно відвідати. Можна не сумніватися, що в Карпатах завжди знайдеться на що подивитися.
Дегустації в замках Закарпаття
Відмінним місцем для любителів вина є дегустаційний зал в Ужгородському замку, що славиться чудовими зразками місцевого виноробства, смачними закусками та елегантним інтер’єром. На Закарпатті активно працюють над покращенням винного туристичного маршруту. Тут діє Союз приватних виноградарів і виноробів, а також існує Винний лицарський орден Святого Венцела. Закарпаття встановило рекорд за кількістю винних фестивалів в Україні.
У чому особливість виноробних господарств Закарпаття
Закарпаття вирізняється своєрідними традиціями, які сформувалися на цій території.
- Комбінація стародавніх італійських, австрійських та угорських технологій виноробства.
- Різноманіття сортів винограду, серед яких є й місцеві, що традиційно вирощуються в цих краях.
- Агрокомпанії та фермерські господарства розташовані в природних умовах з дивовижними пейзажами, які принесуть вам приємні спогади.
Кожен винороб в цьому регіоні використовує свої неповторні рецепти для створення чудового й ароматного напою, завдяки чому дегустації закарпатських вин стають справді неперевершеними.
Джерело: https://koruna.ua/articles/gid-vynorobnyamy-zakarpattya