Путівник по виноробнях Закарпаття: де знайти та які вина варто скуштувати

вася пупкин
123 Main Street New York, NY 10001

В Україні винний туризм активно розвивається та стає все популярнішим. Виробництво вина та винна культура переживають справжній підйом, прогресуючи з надзвичайною швидкістю. Більшість людей усвідомлюють, що подорожі – це можливість відкрити для себе смаки та аромати відвідуваного регіону.

Варто почати свої винні мандрівки із Закарпаття, адже це один з найзначніших виноробних регіонів України. Він відомий своїми неповторними теруарами, відмінними винами та гарними виноградниками. Виноробна культура Закарпаття є особливою, адже вона синтезує угорські, італійські та австрійські традиції виноробства.

Основні виноробні Закарпаття

Закарпаття – регіон, де живуть лемки, бойки та процвітає виноробство. Місцеві винороби мають свою специфіку: з історичних причин близько 80% виноградників займають білі сорти цієї плідної ягоди.

Основними виноробними регіонами Закарпаття в наш час є:

  • Мукачівський;
  • Ужгородський;
  • Берегівський;
  • Виноградівський.

Саме в цих місцях клімат є найкращим, а дегустації закарпатських вин вважаються найсмачнішими та найароматнішими.

На Закарпатті зараз представлено понад 100 різновидів винограду.

Вина, які варто обрати для дегустації

Виробництво вина є звичайною діяльністю в Закарпатті, що має значну роль не лише в економіці, але й у просуванні туризму.

Вина Карпат, які варто скуштувати:

  • Леанка;
  • Рислінг;
  • Мускат;
  • Тамянка;
  • Ізабелла;
  • Кагор;
  • Сапераві;
  • Чорний доктор;
  • Токай фурмінт.

Отже, визнання цієї продукції на світовому рівні, зокрема в таких містах, як Дюссельдорф, Лондон, Страсбург, Брюссель, допомагає відновити історичну значущість одного з виноробних регіонів Європи.

Вино «Троянда Закарпаття» вважають королевою вин регіону. Це вино має красивий рожевий відтінок і аромат чайної троянди. «Середнянське» відзначається світлими солом’яними кольорами та легкою пікантністю з м’яким і гармонійним смаком. Сухе марочне «Променисте» цінують за золотистий колір, легкість і екстракцію. «Квітка полонини» нагадує букетик альпійських квітів, тоді як «Берегівське» відрізняється ніжним ароматом свіжоскошеного сіна.

Виноробні Закарпаття: дегустації та секрети унікальних вин

Закарпаття та винні дегустації нерозривно пов’язані одне з одним, адже місцева культура виноробства розвивалася протягом багатьох століть і стала невіддільною частиною життя місцевих мешканців.

Ось виноробні, які варто відвідати для дегустації.

  1. Старий Підвал – це триста років історії, що знаходиться прямо в горі. У його стінах виготовляють сухі вина з найвищих сортів винограду, які ростуть в Берегівському районі, використовуючи унікальні сімейні рецепти та технології.
  2. У винному домі «Берегвідек» привітні господарі запрошують вас на дегустацію кількох різновидів молодого вина.
  3. Винний погріб Карла Шоша забезпечить вам можливість дізнатися про традиційні процеси перероблення винограду та виробництва вина.
  4. Chateau Chizay – це чудо Закарпаття, де можна насолодитися винною дегустацією.
  5. Дегустаційний зал «Шардоне» дає змогу насолодитися ароматним вином найвідоміших сортів регіону та переглянути фільм про закарпатське виноробство.

«Істина у вині» – саме це популярне висловлювання зустрічатиме вас від виноробів Закарпаття під час візиту до винних погребів, дегустаційних просторів та винних фестивалів.

А щоб відпочинок у Карпатах був ще більш насиченим, комплекс Коруна біля Буковеля зібрав для гостей найпривабливіші та найкращі локації, які обов’язково потрібно відвідати. Можна не сумніватися, що в Карпатах завжди знайдеться на що подивитися.

Дегустації в замках Закарпаття

Відмінним місцем для любителів вина є дегустаційний зал в Ужгородському замку, що славиться чудовими зразками місцевого виноробства, смачними закусками та елегантним інтер’єром. На Закарпатті активно працюють над покращенням винного туристичного маршруту. Тут діє Союз приватних виноградарів і виноробів, а також існує Винний лицарський орден Святого Венцела. Закарпаття встановило рекорд за кількістю винних фестивалів в Україні.

У чому особливість виноробних господарств Закарпаття

Закарпаття вирізняється своєрідними традиціями, які сформувалися на цій території.

  1. Комбінація стародавніх італійських, австрійських та угорських технологій виноробства.
  2. Різноманіття сортів винограду, серед яких є й місцеві, що традиційно вирощуються в цих краях.
  3. Агрокомпанії та фермерські господарства розташовані в природних умовах з дивовижними пейзажами, які принесуть вам приємні спогади.

Кожен винороб в цьому регіоні використовує свої неповторні рецепти для створення чудового й ароматного напою, завдяки чому дегустації закарпатських вин стають справді неперевершеними.

Джерело: https://koruna.ua/articles/gid-vynorobnyamy-zakarpattya